Digitalisering is geen keuze meer, maar een noodzaak voor ondernemers die toekomstbestendig willen blijven. Tijdens de workshop ‘Groei Veilig met ChatGPT’, georganiseerd door het Digitaliseringsoffensief en Amsterdam City, kregen ondernemers een inkijk in de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) en praktische cybersecurity-principes.
AI: De kansen en risico’s
Wilco Verdoold, AI-expert verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam, opende de workshop met prikkelende uitspraken zoals: “A fool with a tool is still a fool” en “AI took my job, to the next level”. Zijn boodschap was helder: AI is geen toekomstmuziek – het is al realiteit.
Verdoold benadrukte dat zowel medewerkers, leveranciers als klanten al met AI werken, en dat ondernemers niet kunnen achterblijven. Hij gaf inspirerende voorbeelden, zoals dat van Unilever, dat met AI Maggi-bouillonblokjes ontwikkelde met minder zout en toevoegingen. “Er zijn geen mensen in witte jassen meer nodig om dit proces te begeleiden,” vertelde hij.
Toch wees Verdoold ook op de keerzijde. Hij waarschuwde voor de gevaren van deepfakes: “Een video van één minuut is al genoeg om stemmen en beelden te manipuleren. Hoe weet je zeker dat je met de juiste persoon spreekt?” Als voorbeeld noemde hij een CEO die tijdens een teamsmeeting werd nagebootst in beeld en stem om frauduleuze betalingen uit te voeren – een poging die enkel mislukte omdat het bedrijf net drie weken eerder een nieuwe CEO had aangesteld.
Cybersecurity: De onzichtbare vijand
Cybersecurity-expert Erik de Jong sloot hierop aan en stelde ondernemers kritische vragen over hun digitale veiligheid: hoe goed beschermen zij hun data? Hij benadrukte dat slechte beveiliging ervoor kan zorgen dat gevoelige informatie op de zwarte markt belandt.
Zijn adviezen waren praktisch en direct toepasbaar:
- Gebruik unieke wachtwoorden: “Nooit hetzelfde wachtwoord hergebruiken.”
- Maak gebruik van een wachtwoordkluis: Voor veilig beheer van wachtwoorden.
- Zorg voor backups: “Twee backups, waarvan één offline.”
- Creëer een stappenplan op papier: “Zodat iedereen weet wat te doen bij een cyberaanval.”
De Jong benadrukte ook het belang van aangifte doen bij een cyberaanval: “De kans dat je je geld terugkrijgt is klein, maar je helpt de politie criminelen op te sporen.”
Praktische ondersteuning voor ondernemers
Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) biedt gratis cyberadviesgesprekken aan. Vivian Grünberg, adviseur bij PVO, lichtte toe: “De veiligheid van je bedrijf is net zo belangrijk als je omzet. Sluit je jaar veilig af met een gratis cyberadviesgesprek!” Interesse? Klik hier (hieronder link pagina PVO: https://pvo-amsterdamamstelland.nl/agenda-pvo-amsterdam-amstelland/cyberadviesgesprek/ ) om een gesprek aan te vragen.
Bewustwording en vooruitgang
Jan Stoeltie van Amsterdam City, organisator van de workshop, benadrukte het belang van deze bijeenkomsten: “AI is geen gimmick meer, maar een commodity. Wat ooit science fiction was, is nu science reality. Ik gun alle ondernemers die kennis en ervaringen. Erik de Jong heeft me de oren en ogen geopend wat betreft wachtwoord hygiene, ik ga er direct mee aan de slag.”
Een deelnemer van het Rembrandthuis bevestigde dit: “Het is goed om bewust te worden van de risico’s én te weten waar je terecht kunt voor hulp.”
Meer weten?
Wil je meer tips over AI en digitalisering? Klik hier voor de flyer.
Meld je ook aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. (link naar aanmelding nieuwsbrief)
Zoals Wilco Verdoold het treffend samenvatte: “AI en cybersecurity zijn geen toekomstmuziek meer, maar cruciaal voor een veilige groei.”